Bir insan ilişkileri uzmanı: Marka Yöneticisi
İnsanlarla kurulan iyi ilişkiler, her meslekte başarıyı kolaylaştıran unsurlardan bir tanesi. Ama sanki bir marka yöneticisinin (Brand Manager karşılığı benim favorim bu-) başarısında bu ilişkilerin önemi daha bir artıyor.
Öyle ya, üretimi fabrikanın, reklam ajansının, satışı ayrı bir departmanın veya şirketin, araştırmayı profesyonel kuruluşların yaptığı bir ortamda marka yöneticisinin işlevi genelde bu birimler arasında koordinasyonu sağlamak, hedef belirleyerek yönlendirmek, aslında bakarsanız birilerine birşeyler yaptırmak için bu işe yıllarını vermiş kurtlarla dans etmektir.
İyi dansedebilmek hem doğal bir yeteneği, hem de çok çalışmayı gerektirir. Bunlara ilaveten dansın tecrübeyle sabit bazı kurallarına göz atmakta da, özellikle işin başındakiler için yarar vardır. İşte marka yöneticisinin yapıcı ilişkiler kurabilmesinin yazılı olmayan kuralları:
KİME NASIL DAVRANMALI?
Ajans Çalışanları
Ajanstan çıkan işin kalitesi ile ilgili marka yöneticisine duyulan sevgi arasındaki bağıntıya inanın ve daima motive edici olun, kırgınlık yaratmayın. İşinizi yapan kişinin, aynı zamanda sizinki kadar önemli on marka ile daha uğraşıyor olması muhtemeldir. Bu adam bunu nasıl unutur demeyip, verdiğiniz her işte ürününüz ile ilgili bazı bazı temel bilgileri ve teknik detayları tekrar etmekten kaçınmayın.
Çalıştığınız kişileri sanatçı, yapılan işi de birşeyler yaratmak olarak değerlendirip, zamanlama ve teknik detaylarda mühendis hassaslığı beklemeyin. Verdiğiniz zamanlamaya uymaları konusunda sıkıştırın. Ama, emniyetiniz için işleri erken planlayıp, marjli davranın.
İçinize sinmeyen bir işi reddedince vicdan azabı duymayın, zamanlama açısından bir sorununuz yoksa istediğinize ulaşana gitmeniz gerekir. Ama esas olan, temel amaç ve stratejilerde daha önce görüş birliğine varmış olmaktır. Bu durumda detaya ilişkin tartışmaların en aza indiğini göreceksiniz.
Herşeye burnunuzu sokarsanız, karşılıklı bir güvensizlik yaratmış olursunuz. Temel amaçlarda anlaştıktan sonra bırakın, işlerini bildikleri gibi yapsınlar. Görüşlerinizi bitmiş iş üzerinde belirtin.
Sabah saat 10.00’dan önce de telefon açıp, nerede kaldı bunlar yahu diye kendinizi strese sokmayın. Sabah sakin kafayla yapacağınız çok iş var. Hem onlar sizi saat 18.00’den sonra aradıklarında bulabiliyorlar mı?
FABRİKA
A.ALAYLILAR
Bilgiçlik taslamayın, 20 yıllık kurt bunları yutmaz. Onlarla dost olun ve ürün kalitesini artırma, maliyetleri düşürme ve benzeri konularda engin bilgi ve deneyimlerinden yararlanın. Kendilerini dinlemeye hazır, hevesli bir gence kim yardım etmek istemez?
B. MEKTEPLİLER
Muhatap olduğunuz insanlar arasında size en yakın dili konuşanlar, yükselmeye azimli genç mühendislerdir. İşleri onlar aracılığıyla sürdürmeye devam edin. Sik sik görüşlerini alın, ama sizin işinizi de size öğretmesinler.
C. GENEL
Teknik insanlar, ajansın bu kadar hatayı nasıl yaptığını asla anlayamazlar. Karşılıklı hakaretler başlamadan ajans çalısanlarına fabrikayı gezdirip, teknik kişilerle tanıştırın. Sorunları kendi aralarında konuşarak azaltacaklardır. Pazarlama faaliyetleri hakkında bilgilendirin. Ürettikleri malın reklamının hikayesini bilmek onları motive eder.
SATIŞ
Başlangıçta bu insanların bütün gün müşterilerde çay içip dedikodu yaptığını, özellikle küçük ürünleriniz için yeterince çaba sarfetmediklerini düşünürsünüz. Korumaya çalıştıkları hassas dengeleri ve maruz kaldıkları stresi ise zamanla anlarsınız. Sizin işiniz, satış grubuna çeki düzen vermek değil, onların eline etkili silahları tutuşturmaktır. Karşılaştığınız sorunların çözümü için ise daha dolaylı yöntemler geliştirin. En azından piyasa raporunuza ekleyin, amiriniz muhatap olsun.
Sakın ha yeni ürünler ve kampanyalar hakkında bilgi vermeyin.bunun iyi niyet/kötü niyetle ilgisi yok. Mesele, bu insanların gününün yüzde seksenini dişarda konuşarak geçirmeleri ve müşterilerine iyi haber vermeleri veya rakip firma elemanlarına hava atmayı sevmeleridir.
- Satış grubu en önemli bilgi kaynağınızdır. Düzenli raporlara ek olarak, onbeş günde bir iki kez piyasaya çıkın ve büroda görüşüp fikirlerini alın.
- Aktardıkları sorunların ve isteklerin çözümü için çaba harcayın. Sorun çözen ve iş bitiren bir kişi olarak tanındıkça krediniz artar.
- Bölgeleri sık ziyaret edin, ziyaretleri siz yönlendirin ve yanınızda bol eşantiyon götürün.
ARAŞTIRMA ŞİRKETLERİ
Aman dikkat, yeterince deneyimli değilseniz, fazla bilgiçlik taslamayın, çünkü bu iş çok kesin kuralları olan bir bilim dalıdır. Önerilen hareket tarzı şudur:
- Yaptıracagınız araştırma için doğru şirket seçin. Çevrenizden, ajanslardan bilgi toplayın, referanslarını inceleyin.
- Geçmişte yapılan benzer araştırmaları inceleyin.
- Soru formunu evde annenize uygulayın.
DİĞER ŞİRKET ÇALIŞANLARI
TV’de izledikleri en kötü reklamların sizinkiler olduğuna emindirler. Öğle yemeklerinde fırsat buldukça amacınızın insanları eğlendirmek değil, mal satmak olduğunu hatırlatın.
PROMOSYON ŞİRKETLERİ
Çantasına üç-beş ithal ürünü yerleştirerek promosyoncuyum diye karşınıza gelenlerin kalite, miktar ve süreklilik açısından riskli olduğunu unutmayın.
Bu işi ciddi olarak yapan firma sayısı çok değildir ve pazarlama camiasinda bilinirler. Bu firmalarla düzenli ilişki kurun ama siz Tahtakale, Paşabahçe ve bazı büyük züccaciyeleri dolaşmayı bir Cumartesi hobisi haline getirirseniz, hem gelişmeleri yakından takip eder, hem de kazık yemezsiniz.
BASIN
Özellikle küçüklerden gelen ilan taleplerini göğüslemenin yolu medya planını onlar hazırlıyor deyip ajansın telefonunu vermektir. Muhtemelen ajanstan size öneri gelmeyecektir. Göğüsleyemeyeceğiniz tek talep genel müdürün mezun olduğu okulun yıllık komitesinden gelendir ve buraya vereceğiniz ilanın güzelliği gelecekteki kariyeriniz açısından beş hafta sonu mesai yapmaya eş değerdir.
MATBAALAR
Şartname, renk standardı vb. konularda önceden anlaşmışsanız ve matbaaya giden materyal eksiksizse karşınızdakilerin kötü veya yanliş bir işi savunması için tüm kapılar kapalıdır. Eğer kötü işleri kabullenirseniz bir süre sonra iyi iş gelmez. Ödevinizi tam yapın ve matbaacıya taviz vermeyin, mutlaka prova baskı isteyin ve önemli işlerde matbaaya gitmeye üşenmeyin. Böylece hem zaman kazanırsınız hem de işin nasıl yapıldığını görürsünüz.