Gazetelerimizin spor sayfaları, her yıl bu dönemde olduğu gibi transfer haberleriyle dolu. Yöneticilerimiz alım-satım işlerinde ne kadar marifetli olduklarını gösterme çabasında. Ezeli rakibinin önüne geçip popüler transfer adaylarını kendi takımına getiren başkanlar övgüyü topluyor. Aslında yaptığı şey aynı adama rakibinden daha fazla para vermek ama olsun, BÜYÜK BAŞKAN! Peki kimler geliyor ülkemize? Her sene olduğu gibi, otuz yaş üstü emekli adayları (ki kendilerinin gece kulüplerimizde gösterdikleri performansı Türk turizmi adına çok önemsiyorum) ve Avrupa’nın önemli liglerinde kendilerine yer bulamamış “elek altı” ikinci sınıf malzeme.
Tabii ki transfer futbolun en önemli haber kaynaklarından biri bizim takımların mali gücü de ortada ama ben (mevcut tabloyu değiştirebilmek umuduyla da) arada şöyle haberler görmek isterdim;
- Galatasaray ülke temsili bir taraftar araştırması başlattı. Global bir araştırma şirketi tarafından yapılan bu kapsamlı çalışmada taraftar profili, satın alma eğilimleri, bağlılık düzeyi, değerler, rakiplerle ilgili algılar vb. ölçülecek. Gelecek sonuçlara göre araştırmanın yurt dışındaki taraftarlara da yapılması planlanıyor.
- Fenerbahçe geçen sene yaptığı taraftar araştırması sonuçlarına bağlı olarak bir marka kimlik çalışması yapıyor. Profesyonel bir danışmanlık şirketi tarafından yürütülen bu proje kalitatif araştırmalarla taraftarlar üzerinde test edilecek ve buradan bir marka kılavuzu çıkacak. Marka anayasası mahiyetindeki bu doküman Fenerbahçe adına yapılacak tüm geliştirme, pazarlama ve iletişim faaliyetlerinin temelini oluşturacak.
- Beşiktaş Liverpool kulübü ile bir “benchmarking” projesi başlattı. Marka değerleri açısından kendisine yakın bulduğu ünlü İngiliz kulübü ile yapılacak bu çalışma taraftar araştırmalarıyla da desteklenecek. En önemli çıktıları arasında arabacı takımı / arabalı takımı ikileminin netleşmesi ve Çarşı vb. güçlü alt markaların konumunun netleşmesi olacağı dile getiriliyor.
- Trabzonspor geçen sene hazırladığı marka iletişim kılavuzunu taraftarlar ve sivil toplum ile paylaşmak amacıyla kapsamlı bir çalışma başlattı. Marka değerlerinin, kulüp felsefesinin, tarihinin, değerlerinin arama konferanslarıyla netleştirilmesini takiben bu ilkeler eğitimlerle paylaşılacak. Amaç, tüm paydaşların takım için ortak hedeflere kilitlenmesi ve ortak söylemler, eylemlerde bulunması.
- Eskişehirspor uzun vadeli bir pazarlama planı ve stratejik yol haritası hazırladı. Maddi gücü yüksek İstanbul takımlarıyla her yıl transfer bazında düzenli bir yarışa giremeyeceğine karar veren Eskişehirspor yönetimi, uzun vadeli başarı için kolları sıvadı. Buna göre seçilen yeni teknik direktörden önümüzdeki beş yıla damgasını vuracak genç bir takım kurması istendi. İlk yıl takımın iskeletini kurma yılı olarak belirlendi ve skor öncelikli performans kriteri olmayacak. Genç oyuncularla en az beş yıllık sözleşme yapılacak.
- Başakşehir yeni taraftar kazanma projesi başlattı. Ligde iyi sonuçlar alan ancak sağlam ve düzenli bir seyircisi olmayan Başakşehir uzun vadede takıma bağlanacak bir taraftar grubu edinmek için pazarlama iletişimi çalışması başlattı. Başakşehir ve çevresindeki yerleşim birimlerinde önümüzdeki iki yıl teşvik ve sadakat programları uygulanacak.
- Bursaspor yeni şarkılar ve sloganlar geliştirmek için ünlü bir reklamcı ve reklam cıngılları yazarı ile anlaştı. Türkiye’deki tüm takımların aynı marşlarla takımlarını desteklediğini ve bunun ayrıştırıcı olmadığını söyleyen başkan, artık lay lay lay lay lay lay lay lay laaa oooo……. sıradanlığından kurulacağız, takımımızı bize has özgün melodilerle destekleyeceğiz dedi.
- İstanbul-Ankara-İzmir takımları dışındaki neredeyse tüm Anadolu takımlarının adının Şehir+spor olduğunu, bunun da bir sıradanlaşma göstergesi olduğunu söyleyen Adanaspor başkanı bir marka danışmanlık şirketiyle yeni bir isim çalışması başlattıklarını söyledi. Adana değerlerinden yola çıkacak bu yeni isim kesinlikle SPOR eki içermeyecek. Özgün olacak.
- Gençlerbirliği yeni transferlerini özel testlerden geçiriyor. Yıllardır yetenekli gençleri kadrosuna katmasıyla ünlenen takım, efsane başkan İlhan Cavcav’ın kaybından sonra bu işi profesyonelce yürütmeye karar verdi. Bu amaçla ünlü İK danışmanlık şirketiyle anlaşmaya varıldı. Transfer adayları teknik ve fiziksel testlerin dışında psikolojik testlerden de geçecek ve takım değerleriyle uyumlu, hırslı ve ahlaklı gençlerden oluşan bir takım hedeflenecek.
- Samsunspor teknik ekibi ve futbolcular medya ve sunum eğitimlerinden geçiyor. Özellikle televizyon önünde doğru mesajlar vermenin ve kendini ifade etmenin öneminin altını çizen iletişim direktörü, topluluk önünde konuşmanın ve medyaya demeç vermenin eğitimleri olduğunu yeni öğrendiklerini ve bu konuda özel sektörde yüzlerce yöneticiye danışmanlık vermiş PR şirketi ile anlaştıklarını, tüm eğitimlerin iki hafta süreceğini belirtti.
- Adana Demir Spor hedef büyüttü. Kulüp değerlerinin evrensel olduğunu söyleyen başkan bu değerlerin tüm dünyada karşılık bulabileceğini söyledi. Buna göre Adana Demir Spor sadece Türkiye’nin değil, dünya işçilerinin, emekçilerinin takımı olmaya soyunuyor. İletişimin öncelikle çevre ülkelerde sosyal medya ile başladığını ve özellikle körfez bölgesinde sosyal medya hesaplarına yoğun ilgi olduğunu belirtti. Zamanla bunu doğru bir gelir modeliyle eşleştirip dünyanın büyük kulüplerinin karşısına emeğin gücüyle çıkmayı hedefledikleri konuşuluyor.
- İzmir takımları birleşiyor. Güçlü büyüklere karşı beş İzmir takımıyla sürdürülebilir bir mücadele şansı olmadığını söyleyen bir grup İzmirsever iş insanı, güçlerini birleştirmek amacıyla toplantılar yapıyor. Tüm takımlar bir anda olmasa da başlangıçta 2-3 takımın bir araya geleceği bu yeni takımın kod adı İzmir FC. Yani İzmir Fun Club. Sertlikten uzak, eğlence merkezli olarak planlanan takımın teknik direktörlüğüne Yılmaz Vural, sözcülüğüne Pascal Nouma ve amigoluğuna Kadir Çöpdemir’in getirilmesi düşünülüyor.
Hayal kuruyorum değil mi?
O zaman size hayırlı transferler, annenizin liginde başarılar…