Amerikan Köftesi 09.01
Kişisel Değerlendirme

Mc Donald’s Köfte Burger

1……10
Vurucu 8
Tek fikir üzerine kurulu 9
Hedef izleyiciye uyar 7
Ürün filmin kahramanı 9
Zevkle izlenir 7
Markayı güçlendirir 8

McDonald’s Köfte Burger reklamını görür görmez beğendim ve bu sayıda onun hakkında yazacağımı iki hafta önceden editörüme bildirdim.

Sonra da geçen Salı Amerika’daki trajedi yaşandı. Acaba onunla bağlantılı birşeyler mi yazsam diye düşündüm ama sonuçta siyaset veya istihbarat uzmanı değilim, oradan kendime uygun bir bağlantı kuramadım. Derken tesadüfen seçtiğim McDonald’s’ın, eğer ille de bir bağlantı kurulacaksa, yaşananlarla ilişkilendirilebilecek markaların başında geldiğini düşündüm.

Tam olarak nasıl ifade etmeli bilmiyorum ama bu acımasız saldırının arkasında hasta beyinler olduğu kadar, bu hastalığı besleyen bir de ortam var. ABD’nin gücüne, uçurumun derinleşmesine karşı bir tepki dalgası dünyada ne zamandır yükseliyor ve kendini farklı biçimlerde gösteriyor. Tabii ki Salı günü yaşananlar bugüne kadar görülmemiş bir vahşet içeriyor ve küreselleşme karşıtlarının sokak gösterilerinden çok farklı bir boyut. Eminim o sokak göstericilerinin tamamına yakını bu olayı lanetler.

Ancak aşırı güce duyulan bu tepkinin artık oldukça masum kalan bir biçimde ifadesi olan sokak gösterilerinde McDonald’s’ın sembol hedef olarak seçilmesini iyi etüd etmek gerekli. Ben derslerimde bir çok konuda başarı örneği olarak verdiğim McDonald’s markasının gerçekten de çok “üstün”, gereğinden fazla “iyi” olması ve biraz da göz önünde durması nedeniyle hedef olduğunu anlatıyorum. Bir nevi kıskançlık belki de. Değecek nazarı hafifletecek toplumsal kampanyalarını da fazla görmüyoruz nedense.

Bu girişi yaptıktan sonra gelelim reklama… Köfte Burger, köfte ülkesi Türkiye’de oldukça gecikmiş bir ürün. McDonald’s’ın vasat lezzetlerine karşı geliştirilmiş yerel bir çözüm. Peşinen söyleyeyim ben Köfte Burger’i beğenmedim. Bizim köfte tadından oldukça uzak buldum ancak evrensel McDonald’s lezzet sınırlarını aşmak yasak.

Reklamın beğendiğim yanı ise orijinal yaratıcı fikri. Yani yeni ürünün dayanılmaz lezzetini şu sıralar çok popüler olan bir yarışma ortamında aktarması. Bir reklam fikrinin ne derece yaratıcı olduğunda uzlaşmak kolay değil. Kolay olsa Kristal Elma yarışmalarında bu kadar tartışma yaşanmaz. Ben bu reklamı ilk izlediğimde, ürünü ne kadar sıra dışı ama aynı zamanda o kadar da güncel bir fikirle anlatmışlar diye düşündüm.

Aslında son dönem McDonald’s reklamlarının çoğunu iyi buluyorum. Ancak ağırlıkla şok fiyat indirimlerini anlatan o reklamların sonuncudan küçük bir farkı var. Bu yaratıcıların kusuru değil elbet ama bir ürünün fiyatının şok edici bir şekilde düştüğünü anlatmak yaratıcı çözümü nispeten kolaylaştırıyor. Ürüne ve onun yararına yönelik bir şey söyleme, karmaşık bağlantılar kurma mecburiyeti yok. Sadece olayın insanları ne kadar şaşırttığını anlatmak gerekiyor. Mesele bu olunca da yaratıcılara üzerinde rahatça at koşturabilecekleri geniş çayırlar kalıyor. Bu rahatlık dönem sonunda ödüllere de yansıyabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda İngiltere’de şok fiyatlı VW Golf reklamının BTAA’de büyük ödülü almış olması da sorunun basitliğinin, çözümün yaratıcılık sınırlarını zorlamasını engelleyen bir şey olmadığını gösteriyor.

Köfte Burger reklam çekimlerini de çok başarılı bulduğumu söylemeliyim. Bir reklam filmi değil de gerçek bir yarışma atmosferi yaratılmış. TV’den aşina olduğumuz sunucu kadar yarışmacılar da doğal ve inandırıcı. Çok sayıda olduğunu tahmin ettiğim kısa versiyonlarla da sürekli yarışmaya bağlanıyorlar havası yaratılmış ki planlamacılar da takdiri hak ediyor.

Yorumlar
Bütün Yorumlar.
Yorumlar